måndag 13 april 2009

Vi lär oss om påsken - med Micke Sol

Eftersom det är påsk och ja, Jesus uppståndelse och det där så fick jag igår för mig att läsa lite i Bibeln om det här. Jag fastnade för vad som utspelade sig vid gravplatsen på den tredje dagen. Nu ska jag berätta vad som hände för er, kära läsare.

Maria och Maria kom till graven vid gryningen och en ängel kom ned från himlen och flyttade stenen som stod framför ingången till graven med buller och brak. Sen säger ängeln att Maria och Maria kan gå in i graven för att kolla med egna ögon att Jesus lik inte finns kvar. Sen drog Maria och Maria därifrån för att berätta det här för lärejungarna. Då kom Jesus och de båda grep om hans fötter. De drar iväg för att berätta vad de sett för de andra. De tror dem inte. De 11 lärejungarna drar till berget i Galileen och där får de tillslut se Jesus.
Enligt Matteus i alla fall.

En annan version är ju Markus:
Maria och Maria drar till graven tidigt på morgonen när solen gick upp (gryningen alltså). De kommer fram till graven och stenen var redan bortrullad (inget buller och brak :( )! De går in i graven och där inne sitter en man i vit dräkt till höger. Maria och Maria drar därfrån. Jesus visar sig först för Maria från Magdela och hon drar iväg och berättar detta för de andra. De andra trodde henne inte.
Sen visar sig Jesus sig för två andra lärejungar på landet. Och först efter det för de 11 lärejungarna när de låg till bords.

Enligt Lukas:
Vid gryningen befinner sig kvinnorna från Galileen sig vid graven. Stenen är redan bortrullad. De går in i graven och där inne står två män i skinande kläder. De går och berättar det här för de 11 lärejungarna och alla de andra. De här kvinnorna var Maria från Magdala och Johanna och Maria, Jakobs mor och även de andra kvinnorna i deras sällskap. Men de blev inte trodda. Petrus springer däremot direkt till graven.
Sen slår Jesus följe med två lärejungar som är på väg mot Emmaus (för att handla second hand kanske...). De bjuder in Jesus på mat och han hakar på. Sen när de fattar att det är Jesus de har att göra med så försvinner han. De två berättar om detta för de 11 lärejungarna. När de står där och berättar att Jesus visat sig för Simon, så dyker Jesus upp och käkar stekt fisk.

Johannes då?
Tidigt på morgonen när det fortfarande var mörkt anländer Maria från Magdela till graven (ensam alltså, inte med Maria, Jakobs mor eller några andra kvinnor). Stenen är borta! Hon springer därifrån och berättar detta Simon Petrus och en till lärejunge (som Jesus älskade btw). Petrus och den här andra lärejungen drar till gravn för att kolla med egna ögon vad som står på. Den andra lärejungen är snabbare på benen och hinner dit före Petrus. Han kikar dock bara in i graven och noterar linnebindlarna ligga där. Simon Petrus anländer och knallar in i graven, varpå den andra också vågar sig in.
De noterar att där är tomt och går hem.
Maria står utanför graven och gråter. Hon kikar in i graven och ser där två änglar i vita kläder sitta där Jesus kropp hade legat. En ligger där huvudet skulle ha legat och den andra vid fötterna. Hon vänder sig om och där står Jesus som hon tror är trädgårdsvakten (svårt att komma ihåg hur Messias ser ut). Sen fattar hon att det är Jesus och hon går och berättar om detta för lärejungarna.
På kvällen samma dag sitter lärejungarna bakom reglade dörrar för de är rädda för judar. Då dyker Jesus upp och visar sig för dem (Thomas med nicket ”Tvillingen” fattade inte riktigt grejen dock). Sen visade sig Jesus sig för lärejungarna vid Tiberiassjön.

Paulus däremot nämner inte så mycket om graven och det där, men han skriver att Jesus visade sig för Kefas och sedan för de 12. Sen visade sig Jesus för typ 500 pers och sen för Jakob och sen för alla apostlarna och sist för Paulus själv som säger sig varit ett foster vid denna tidpunkt.

Lite olika versioner där alltså om vad som hände. Men exakt vilka som gjorde vad och så vidare är nog inte så viktigt.

1 kommentar:

Hed sa...

"Lite olika versioner där alltså om vad som hände. Men exakt vilka som gjorde vad och så vidare är nog inte så viktigt."
Lite som en vanlig glad tillställning med rusmedel alltså.