fredag 3 april 2009

Staten och kapitalet, dom sitter i samma båt

Det är faktiskt en sak jag inte förstår med samhället, och det är för vilka är samhället till för?

Är det till för företagen? De rika?
Eller kanske för de som lever i samhället?

Vi måste skära ned, säger politikerna. Varför måste vi skära ned inom den offentliga sektorn? Varför är det viktigt att fler människor blir arbetslösa? Vem gynnar det? Gynnar det majoriteten?
Hur är det då i fattiga länder där majoriteten redan är arbetslösa? Finns samhället till för dem? Om de arbetslösa och fattiga där är i majoritet, på vilket sätt gynnar det dem?

Borde man inte från Statens håll skapa offentliga projekt som sätter folk i arbete och får fart på ekonomin igen? Så som man gjorde för att få slut på Depressionen? Nu har vi en lucka där vi istället för att bygga stora motorvägar kan göra ett omfattande miljöarbete för att säkra ekonomin och vår framtid.

Det kanske inte är för oss som lever i samhället det finns till för.
Många skulle nog säga att samhället finns till för pengarnas skull, men nu verkar det ju som att det mesta av de här pengarna inte ens finns, och att de aldrig funnits. De var bara luft.

I USA har inte reallönerna gått upp sen 70-talet. Ändå har de kunnat konsumera mera. Hur gick det till? Folk lånade pengar istället, och de fick låna mer och mer pengar. Istället för att faktiskt tjäna mer och mer pengar.

Vilket påminner mig; Jag måste ringa mamma och fråga om hon kan låna mig lite pengar...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Samhället och framförallt demokratin är en chimär... extra tydligt nu när IPRED-lagen börjat gälla.

Jan sa...

De som ivrigast vill behålla samhället i dess nuvarande form, utan förändring, är ju de som mår bäst i det. De som vill pumpa in en massa pengar för att glida igenom krisen och sen forsätta som innan.
Marknaden får bestämma om de får bestämma vad marknaden vill.

Mikael Sol sa...

Jävla skit IPRED. Jag har börjat surfa på min grannes trådlösa istället.